Tu si creierul tau
“Acesta este cel mai bun prieten și cel mai rău dușman al tău – creierul tău.”
Fred Durst
In principiu esti doar un sistem nervos; celelalte organe avand doar rolul intretinerii acestui sistem. Creierul tau are 2 parti: una subconstienta si previzibila, si una constienta care te face unic pe aceasta planeta.
Creierul oamenilor a evolut de jos in sus, iar daca il analizam putin avem urmatoarele:
- Trunchiul cerebral este cel mai vechi si controleaza procesele subconstiente care ne tin in viata(respiratia, bataile inimii etc)
- Cerebelul ne ajuta sa controlam miscarile membrelor si muschii
- Creierul mare care include ganglionii bazali si alte componente ale sistemului limbic care controleaza obiceiurile si reactiile emotionale.
- Neocortexul care genereaza imaginatia, invatarea si planificarea.
Aceasta ultima parte din lantul evolutiei, neocortexul, este de fapt si ce-a mai interesanta. Ne ajuta sa “constientizam si sa controlam subconstientul”. Asta inseamna ca in interiorul cutiei tale craniene sunt “doi tu”: tu cel constient si tu cel “inconstient”(emotional).
In mintea ta, la fiecare secunda se dau batalii infernale. Principalul “vinovat” este amigdala ta din sistemul limbic. Ea controleaza emotiile. Ea iti agita inima cand cineva te contrazice sau cand te simti jignit. Tot ea iti mareste fluxul sanguin cand un zgomot te sperie si iti induce senzatia de “lupta sau fugi”. Partea buna este ca aceste senzatii sunt de foarte scurta durata.
Partea si mai buna este ca poti controla amigdala cu ajutorul cortexului prefrontal care opereaza la nivel constient. Cand constientizezi interventia amigdalei care te agita si iti da o senzatie de lupta sau fugi, tu poti “sa actionezi prin inactiune.” Adica trebuie doar sa astepti cateva secunde si sa nu raspunzi la stimuli. Senzatia trece repede si asa ai evitat o cearta prin care puteai sa iti pierzi cel mai bun om din firma.
Oamenii care reusesc sa-si controleze reactiile amigdalei, sunt cei care reusesc sa isi atinga scopurile. Ei fac diferente pe termen lung, ei reusesc sa creeze echipe solide care rezista pe viata.
Daca ajungi sa cunosti modul in care functioneaza creierul oamenilor, poti sa intelegi si de ce unii angajati gresesc frecvent si nu duc la indeplinire sarcini simple. Trebuie sa inveti sa pui oamenii in pozitii favorabile lor. Acestia vor fi motivati si vor da tot ce e mai bun pentru ei si pentru firma ta.
Iti aduci aminte fabula lui Esop care descria cursa dintre un iepure si o testoasa? Testoasa a ajuns sa depaseasca iepurele pentru ca ea nu s-a oprit nici o clipa si a dat tot ce a avut ea mai bun. Iepurele a epatat si a fost ignorant si asta i-a adus infrangerea.
Iti recomand testele psihologice Myers-Briggs si cartea ABC-ul Personalitatii de Persolog despre care poate o sa vorbesc in alte articole.
Cum reactionezi in fata schimbarilor?
Cel mai probabil cunosti brandul Polaroid. A creat o revolutie a fotografiei instant incepand cu anul 1947. In 2001 si-a cerut falimentul si in 2008 a anuntat ca renunta definitiv la fotografiile “instant”.
Bill Gates scria in cartea sa “Business@the speed of Thought” ca: “In 3 ani toate produsele noastre vor fi invechite. Singura intrebare este daca le inlocuim noi, sau altcineva.”
Foarte multi oameni prefera stabilitatea si siguranta. Nu este nimic rau in asta, doar ca in antreprenoriat siguranta este o utopie.
Robert Frost spunea:” De la rascrucea din padure porneau doua poteci. Am luat-o pe cea mai putin umblata si asta a schimbat totul.”
Drumul cel mai greu este de fapt si cel mai frumos, pentru ca la capatul lui sunt marile premii. Drumul cel mai greu are avantajul de a fi mai putin populat, iar oamenii pe care ii intalnesti pe acest drum sunt oameni ca tine, care prefera drumul greu si intunecat. Cel mai probabil acesti oameni te pot ajuta la nevoie.
Calea de mijloc, sau drumul preferat de toti, este un drum aglomerat. Acest drum este plin de oameni care prefera sa ajunga la capatul lui prin orice alte metode, dar nu prin munca sau responsabilitate. Ei fug de acestea, si de aceea nu au ales drumul greu si intunecat. Astfel de oameni sunt capabili sa ti se urce in spinare ca sa ii cari tu pana la capat.
Subconstientul tau vrea predictibilitate si ii transmite mereu neocortexului ca trebuie sa actioneze in asa fel incat sa controleze oamenii si actiunile celor din jur.
De aceea tindem sa dam vina pe oamenii din jur, pe guvern, pe factorii economici sau pe angajatii nostri. Intotdeauna cautam un alt vinovat in afara de noi. Ego-ul nostru nu ne lasa sa acceptam ca doar noi suntem vinovati pentru viata sau afacerea noastra.
Dan Zadra spunea:”Cea mai buna zi din viata ta este aceea in care hotarasti ca viata iti apartine. Niciun fel de scuze, nimeni pe care sa te bazezi sau pe care sa dau vina. Darul vietii este al tau si numai tu este responsabil de calitatea vietii tale”.
“Contabilitatea este ieftina si o gasesti peste tot. Pentru o afacere adevarata, ai nevoie de un partener pe un domeniu despre care nu stii prea multe, dar care iti poate decide viitorul companiei.” – Dan Preda
www.contabilitateslatina.ro
www.verificarebalanta.ro
www.academiadecontabilitate.ro