Efectul de Levier în afaceri
“Dați-mi un punct de sprijin și voi urni lumea din loc!”
Arhimede din Siracuza
Efectul de levier este parghia care te ajuta, in functie de marimea ei, sa muti un obiect mai greu, cu o forta mai mica. In lipsa acestei parghii, efortul ar fi mult mai mare.
Acest efect de levier este foarte intalnit in afaceri(dar multi antreprenori inca nu-l inteleg foarte bine), si mai putin in viata personala, dar principiile sunt aceleasi.
Atunci cand esti angajat, efectul de levier este 1:1. Adica muncesti 8 sau 10 ore pe zi, pentru un obiectiv/antreprenor pentru care primesti o suma de x lei. Ca sa-ti maresti efectul de levier trebuie sa investesti in echipamente care te fac mai productiv/eficient si sa te dezvolti profesional ca sa poti sa oferi mai multa valoare si sa te poti ocupa de mai multe proiecte in cele 8 sau 10 ore, sau sa te poti implica in proiecte complexe care sunt mult mai profitabile.
In afaceri daca reusesti, prin tine(la inceput) sau prin echipa ta(cand firma se dezvolta) sa-ti oferi bunurile si serviciile catre 100 de clienti, atunci inseamna ca ai dezvoltat un efect de levier de 1:100. Efectul de levier poate ajunge la 500:1, 5.000:1, 50.000:1. Ai prins ideea: in afaceri acesta nu poate fi limitat decat de administrator.
De ce ar limita un administrator/antreprenor efectul de levier al propriei afaceri? Pentru ca vrea ca totul sa treaca prin el, iar el este doar 1, iar timpul si concentrarea sunt limitate.
Ca sa-ti maresti efectul de levier fara sa maresti si implicarea ta sau numarul de ore petrecute la firma, ar trebui sa creezi echipe si proceduri care sa te degreveze pe tine, dupa care sa te dai la o parte. Crezi ca la McDonald`s mancarea sau curatenia se face in fiecare locatie dupa cum crede managerul de acolo? Sau crezi ca daca un produs are codul de bare gresit, il suna pe Managerul General responsabil pe Romania? Toata lumea respecta procedurile si sistemul si toata lumea stie ce are de facut. Daca acestea sunt respectate, afacerea merge de la sine. Despre aceste sisteme si proceduri am scris in acest articol.
Vad foarte multe afaceri in jurul meu care nu tin cont de efectul de levier si sunt facute haotic. Totul e bine cand e crestere economica, iar antreprenorii cred ca firma merge bine datorita lor. Cand apare o problema sau o criza, afacerea pica si antreprenorii incep sa se planga : Guvernul e de vina, Virusul e de vina, angajatii nu trag suficient, nu am timp, nu am bani, nu gasesc oameni. Toti sunt de vina, numai ei nu au nici o vina…
Ca sa exemplific efectul de levier, prefer sa dau un exemplu personal. Daca lucrez 1 luna pentru 5 clienti am un efect de levier de 1:5. Luna viitoare o voi lua de la capat si trebuie sa muncesc iar, fara sa lucrez la imbunatatirea efectului meu de levier, deci implicarea mea este continua.
Dar eu am decis sa-mi dedic 2 luni pentru dezvoltarea unei platforme online prin care antreprenorii din toata tara isi pot verifica contabilitatea pe baza unei balante contabile (www.verificarebalanta.ro).Astfel am reusit sa-mi maresc efectul de levier prin faptul ca ma pot adresa unei piete nationale de 10.000 de firme(10% dintr-o piata reala de 100.000).
Acest timp lucrat este mult mai bine investit, deoarece imi genereaza venituri pe o perioada mult mai mare de timp, iar eu ma pot ocupa de altceva care imi va genera alt venit, si tot asa. Deci, m-am multiplicat! De asemenea, sistemul imi permite sa verific mult mai usor si mai repede o contabilitate si sa fac o analiza financiara, deci mi-am crescut si randamentul.
In aceasta perioada, unii antreprenori au simtit problema si incearca sa-si dezvolte platforme de vanzari online, pentru ca au inteles ca trebuie sa-si mareasca piata si sa se diversifice. Chiar in prezent dezvoltam 4 astfel de platforme integrate cu ERP pentru clientii nostri. Bravo lor! Fii ca ei!
Ca sa-ti dezvolti efectul de levier in afacerea ta trebuie sa-ti gandesti afacerea in “stil mare”. Pe scurt, daca acum faci servicii pentru 10 clienti/luna, ar trebui sa gasesti solutii prin care sa poti deservi si mai multi clienti in acelasi program de lucru. De obicei internetul te ajuta enorm aici. Cauta tipare in activitatea ta si vezi daca nu cumva poti sa le multiplici.
Daca vinzi produse in magazine fizice, atunci ar trebui sa te orientezi catre internet, pentru ca asa te poti adresa unei piete mult mai mari si iti poti dezvolta efectul de levier(sa vinzi mai multe produse in acelasi program de lucru). Daca vinzi produse pe baza de comanda, trebuie sa incerci sa cauti aceasta nevoie si la o scara mai mare sau sa le poti face ajustari astfel incat sa poata fi produse in serie ca sa le poti vinde online catre mai multi clienti(mobilier la comanda, haine, produse pentru casa si gradina, mancare etc).
Nu trebuie sa treci direct la aceasta activitate de “scalare”, ca sa nu-ti afectezi activitatea curenta. Dar trebuie sa incerci in fiecare zi sa faci cate un mic pas catre aceasta noua strategie, sau sa dezvolti ceva in paralel. Gandeste produse si servicii noi care pot fi multiplicate si vandute intr-un numar cat mai mare, in acelasi timp.
“Contabilitatea este ieftina si o gasesti peste tot. Pentru o afacere adevarata, ai nevoie de un partener pe un domeniu despre care nu sti prea multe, dar care iti poate decide viitorul companiei.” – Dan Preda
www.contabilitateslatina.ro
www.academiadecontabilitate.ro
www.verificarebalanta.ro