Problema eficientei muncii si a productivitatii
„Dacă inventezi o descoperire în inteligența artificială, astfel încât mașinile să poată învăța, face cat 10 Microsoft.” – Bill Gates
Lumea evolueaza cu o viteza ametitoare iar oamenii se pare ca nu sunt capabili sa tina pasul cu aceasta dezvoltare, in mare parte datorata tehnologiei la care luam parte. Sunt convins ca cei mai multi avem impresia ca nu ne mai ajunge timpul, ca parca “ziua nu mai are 24 de ore”, ca avem prea multe de facut si nu avem suficient timp.
Ne place tehnologia si apelam tot mai mult la ea, ca sa ne simplifice viata. Acum avem masini de spalat haine sau vase, avem roboti de curatenie si roboti de bucatarie. Avem cuptoare electrice performante care ne reduc timpul de gatit. Dar daca toate acestea ne reduc timpul si ne simplifica viata, atunci unde este timpul nostru?
In trecut, vietile oamenilor erau in mare parte liniare. Se trezeau dimineata, mancau si plecau la camp/fabrica. La pranz luau o pauza, mancau si se intorceau la munca. Seara ajungeau acasa si faceau diverse treburi prin casa/curte, gateau si mancau si apoi se duceau la somn. De putine ori mai si socializau. In week-end-uri munceau si faceau curatenie si isi vizitau rudele sau prietenii. Duminca se pregateau pentru o noua saptamana. Si tot asa…
Astazi oamenii au evoluat si au alte nevoi. Gandirea si dorintele se dezvolta cu fiecare generatie, accesul la informatie este tot mai facil. Acum 100 de ani lucrurile se intamplau incet, astazi ele se intampla cu viteza luminii, iar oamenii nu s-au adaptat atat de repede pe cat au loc aceste schimbari in evolutia noastra.
Astazi vrem sa muncim mai putin, sa nu mai petrecem mult timp cu gatitul sau spalatul hainelor. Astazi vrem sa exploram, sa cunoastem, sa socializam mai mult. Astazi avem alte nevoi decat acum 100 de ani. Atunci nu puteai sa iti doresti ce nu cunosteai. Astazi cunosti, le vezi, le auzi si le vrei. Simti ca viata trece repede si le vrei ACUM.
Totusi ceva nu s-a schimbat in ultimele sute de ani: Legea Cauzei și a Efectului. Legile universale functioneaza astazi cum functionau si acum 300 de ani, si nu le poti pacali. Albert Einstein spunea: “Traim intr-un Univers ordonat. Exista legi universale care guverneza procesele Naturii si care se extind dincolo de infinit”
Orice actiune a ta, genereaza o alta actiune care genereaza un rezultat, precum si alte evenimente ulterioare. Hai sa analizam prin aceasta prisma, poate cel mai puternic instrument al unei economii: PRODUCTIVITATEA. Productivitatea este o masura a eficientei productiei. Cu cat produci mai mult, cu atat castigi mai mult.
Acum 300 de ani oamenii impingeau “vehiculele” cu forta fizica, iar pentru asta primeau niste “beneficii”(produse,bani etc), ca recompensa pentru productivitatea lor. Acum 250 de ani motorul cu aburi a inceput sa fie folosit “industrial”. Productivitatea a crescut iar omenirea a devenit mai productiva. Oamenii au invatat, s-au adaptat si 80 de ani mai tarziu au inovat motorul electric.
Productivitatea muncii a explodat si omenirea a primit si mai multe “beneficii”.
Al treilea val revoluționar are ca punct culminant apariția unei noi surse de energie și anume energia nucleară. Și-au făcut apariția apoi produsele electronice, odată cu inventarea tranzistorilor și apoi a microprocesorului (1970) și, nu în ultimul rând, dezvoltarea industriei de telecomunicații și industria de computere. Incepand cu aceasta perioada, populatia gobului a explodat. Asta inseamna ca aceste revolutii industriale ne-au adus tot mai multe beneficii care ne-au permis sa ne dezvoltam.
Partea interesanta vine cu a 4-a revolutie industriala, singura revolutie care nu isi are radacinile in descoperirea unei noi forme de energie, ci are la baza cel mai nou fenomen tehnologic – digitalizarea.
In prezent, incepand cu anul 2019 se vorbeste tot mai mult de a 5-a revolutie industriala inteligența artificială (AI), robotică, Internet of Things (IoT), autovehicule autonome, sistemele de imprimare 3D, realitate augmentată și realitate virtuală, wearables, nanotehnologie.
Lumea online a luat forma cunoscută azi în 1990 când Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web. Noi am avut mai putin de 30 de ani sa ne obisnuim cu internetul(revolutia a 4-a) si acum deja vorbim de a 5-a revolutie industriala? Pai noi nu ne-am lamurit cum sta treaba nici cu ultima revolutie.
Daca analizam ultimii 300 de ani, observam cat de incet se intamplau lucrurile atunci, si cat de repede evoluam acum. Este o explozie in evolutia noastra, o crestere accelerata cu care oamenii greu pot tine pasul. Dupa ce au inventat motorul cu aburi, oamenii au avut la dispozitie 80 de ani sa se “obisnuiasca cu el”.
Este evident ca suntem depasiti. Nu putem tine pasul cu avansul tehnologic si cu cresterea productivitatii. Sunt sectoare de activitate in care se munceste ca acum 50 de ani. Avem mentalitatea si abordarea din munca de acum 50 de ani. Trebuie sa regandim felul in care muncim, ca sa ramanem productivi in contextul actual, ca sa nu mai vorbim de cresterea productivitatii accelerate care urmeaza.
Trebuie sa ne schimbam mentalitatea si sa acceptam faptul ca nu suntem atat de productivi pe cat ne permite industria actuala. Trebuie sa ne adaptam rapid, pentru ca altfel vom fi usor de inlocuit.
Tehnologia care ne-a usurat vietile si ne-a sporit confortul, ne aduce si dezavantaje. Internetul ne-a adus beneficii majore, dar ca orice unealta, e buna daca sti cum s-o folosesti. Daca folosesti ciocanul pentru a bate cuie, o sa fii multumit. Daca vrei sa sapi pamantul cu el, s-ar putea sa fii dezamagit.
Vad tot mai multi oameni in jurul meu care nu folosesc internetul sa devina mai productivi, ci dimpotriva, le “mananca timpul”. Internetul le distrage atentia si le inlocuieste timpul economisit cu gatitul, spalatul, educatul si altele…
“Contabilitatea este ieftina si o gasesti peste tot. Pentru o afacere adevarata, ai nevoie de un partener pe un domeniu despre care nu sti prea multe, dar care iti poate decide viitorul companiei.” – Dan Preda
www.contabilitateslatina.ro
www.verificarebalanta.ro
www.academiadecontabilitate.ro