Sfaturi de criză
O pandemie va duce la schimbări sociale, economice și culturale permanente. Cheia este să creezi “bine” dintr-o situație proastă.
Wayne Gerard
Asa cum am scris si in acest articol,criza este un moment minunat pentru cei mici. Cand spun cei mici, nu ma refer la cei cu cifra de afaceri de 100.000 de euro. Ma refer la cei care nu sunt multinationale.
Orice mare criza ofera posibilitatea oricui sa se ridice pe un val nou creat. In alta situatie, nu am avea aceasta posibilitate. Daca un val inca nu exista, acum ai sansa sa-ti creezi propriul val. Sa-ti creezi o nisa care in alta situatie era imposibila, pentru ca te-ar fi inghitit “caracatitele”.
Cand e crestere economica, “caracatitele”,(marile firme) isi dezvolta tentacule in mod nelimitat. Au bugete enorme si te surclaseaza. In criza, acestia se opresc din expansiune si isi consolideaza imperiul. Aici apare sansa ta, sansa niselor.
Hai sa luam un exemplu. In aceasta pandemie, “marii jucatori” au simtit si au acaparat piata. Cei care au prins mai tarziu valul, probabil inteleg si spun asta pentru ca sigur au ramas cu stocuri sau nu au castigat cat previzionau. Sper sa nu incepi cu scuze precum: politicul, angajatii, criza, etc. Iti recomand sa citesti acest articol.
Dar orice nevoie din piata, atunci cand este rezolvata, genereaza alte nevoi. Si iti dau un exemplu si aici. Cand a aparut pandemia, toata lumea a cumparat si folosit spirt si dezinfectati in nestire.
Dezinfectantii au rezolvat o problema din piata, dar au generat la randul lor alte nevoi. Un exemplu ar fi crema care hidrateaza pielea afectata de dezinfectanti. Tu trebuie sa fii cel care intelege un val in formare sau care isi creaza unul. Cred ca este momentul sa cauti oportunitati si sa dezvolti produse sau servicii noi.
Nu trebuie sa te blochezi in domeniul tau de activitate. Cauta oportunitati noi! Utilajele si infrastructura ta pot fi folosite in multe feluri. Criza poate fi pentru unii „ciuma”, iar pentru altii „muma”.
“Contabilitatea este ieftina si o gasesti peste tot. Pentru o afacere adevarata, ai nevoie de un partener pe un domeniu despre care nu sti prea multe, dar care iti poate decide viitorul companiei.” – Dan Preda
www.contabilitateslatina.ro
www.verificarebalanta.ro
www.academiadecontabilitate.ro